Energieprijzen zijn hot-topic

De energieprijzen zijn én blijven een hot-topic. Er gaat geen dag voorbij zonder dat u een artikel leest in de media. Het brengt bij velen heel wat discussies en ongerustheid met zich mee. Daarnaast heeft het verplichte thuiswerk omwille van de coronacrisis een negatieve invloed op ons energieverbruik. De steeds duurder wordende energieprijzen zorgen ervoor dat we spaarzamer moeten zijn in huis om onze facturen onder controle te houden.

Het is algemeen bekend dat elektrische huishoudapparaten in huis die warmte produceren een grote invloed hebben op het energieverbruik. We sommen voor u hieronder enkele dingen op die u kan ondernemen om uw energieverbruik in uw woning te beperken:

Waar moet je op letten?

  • Let bij de aankoop van nieuwe toestellen in huis op de score van het energielabel. Tegenwoordig maken leveranciers van veel elektrische huishoudapparaten gebruik van een score van A tot G waarbij A het meest energie-efficiënt is.
  • Door te wassen op een lagere temperatuur en tijdens de daluren bespaart u energie. Het komt bovendien de levensduur van de kleding ten goede. Ook met het laten samenkomen van was kan u uw steentje bijdragen. Een volle wasmachine is namelijk energievriendelijker dan 2 halve.
  • Een droger staat gekend als een grote energieverbruiker. Het ophangen van de was is een energievriendelijker alternatief.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van een volle koelkast en ijsvrije diepvriezer. Een min of meer lege koelkast en diepvriezer verbruiken meer. Vul desgevallend de koelkast met lege dozen of flessen. Bij een volle diepvriezer hoeft er namelijk minder lucht gekoeld te worden na het opendoen.
  • Maak efficiënt gebruik van apparaten zoals een oven. Bereid meerdere dingen gelijktijdig. Op deze manier haal je veel meer uit dezelfde hoeveelheid energie. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om na gebruik de oven open te laten zodat er nog restwarmte in de woning komt. Of overweeg het gebruik van een microgolfoven. Dit toestel werkt op een lager wattage en verwarmt bovendien nog eens sneller.
  • Zet de verwarming lager of kies een programmeerbare thermostaat. Tijdens de nacht of wanneer er niemand thuis is, is het raadzaam om de binnentemperatuur te laten zakken tot ongeveer 16°C.
  • Overweeg de aankoop van LED lampen. Deze verlichting verbruikt minder dan traditionele lampen en hebben bovendien doorgaans een langere levensduur.
  • Probeer het zogeheten sluipverbruik te vermijden. Stekkerdozen met een schakelaar kunnen hier een handig hulpmiddel zijn.

Enkele tips

Dit zijn echter maar enkele van de vele manieren om het verbruik van energie zoveel mogelijk in te perken. Hiermee spaarzaam omgaan kan u al snel heel wat voordeel op uw energiefactuur opleveren. De moeite waard dus om enkele van deze tips te overwegen.

Daarnaast zijn er nog een aantal meer ingrijpende werken die een grotere en positieve invloed kunnen hebben op de energiefactuur zoals: een goede muur- en dakisolatie in combinatie met goede ventilatie, goede keuze van ramen, verwarmingsketel, zonnepanelen,…. Helaas zijn dit ook de veranderingen die een groter budget vragen. Deze  dragen wel bij aan een hoger wooncomfort, een lager energieverbruik en het verbeteren van de EPC waarde van uw woning.